T +31(0) 13 591 09 71
M +31(0) 621 557 865
E jan.ooms@studiojanooms.nl
Kraaivenstraat 23-12
5048 AB Tilburg

Venlo Floriade

Avontuurlijke speelroutes voor een gevarieerde natuurbeleving op de Floriade 2012.

“Om te voorkomen dat ‘natuur’ iets wordt waar je met de auto naar toegaat” is naar een idee van Kees Neven (Arcadis) een avontuurlijke ontdekkingsroute met een observatieplatform ontworpen ( ontwerp Studio Jan Ooms). Het ontwerp is verder doorontwikkeld en gerealiseerd op basis van een tweetal thema’s: ‘beleefbaarheid’ en ‘bespeelbaarheid’.

Kinderen kunnen deze route op een veilige manier  over ondiep water volgen en door het gat in het platform door geur, licht en geluid in aanraking komen wat er op, in en rond het water leeft, groeit en bloeit. Hierdoor komen kinderen direct met allerlei organismen in aanraking.

Want alles hangt in de natuur met elkaar samen. Daarom is biodiversiteit, oftewel de verscheidenheid aan soorten, belangrijk. Zelfs een klein  ecosysteem als de Floriade is vergelijkbaar met een spelletje Mikado. Immers, steeds als er een soort uitsterft, verdwijnt er een stokje……!

 

Het zijn vooral de waterplanten,

oeverplanten en kleine waterdieren

als slakken, bloedzuigers, watervlooien,

libellen en niet te vergeten

padden en kikkers die hier een goed

onderkomen vinden.

 

Naast de natuur-educatieve waarde daagt het ontwerp uit tot bewegen, balanceren en behendigheid; ook al kun je gebruik maken van zgn. steuntouwen. Het geheel vormt een extra uitdaging om je evenwicht te behouden.

Het lange, houten vlonderpad houdt een belofte in: “waar leidt dit pad naartoe?”. 

Het is vooral de opeenvolging en diversiteit van deze route die het gebruik avontuurlijk maakt. Een belevingsplek met een ankerpunt! Liggend op je buik zie je, door het gat in het platform wat er op en onder het water leeft.

Elk jaargetijde geeft deze route weer andere uitdagingen; ja, zelfs in de winter als het vriest en het lange vlonderpad een uitstekende plek is om je schaatsen onder te binden of even uit te rusten.

De speelroutes starten en eindigen steeds op het houten vlonderpad en zijn geschikt voor kinderen van 6 – 12 jaar.